FAQs

«Η σοφία αρχίζει με διερώτηση.»
Σωκράτης



question faces lines.jpg

 

1. Υπάρχουν περιορισμοί στην εφαρμογή του Σιάτσου και του Μασάζ γενικά;

Ναι, υπάρχουν περιορισμοί και μπορούν να ταξινομηθούν περίπου όπως παρακάτω:

  • Εφαρμογή Σιάτσου/Μασάζ μετά την ενημέρωση του γιατρού σε:
    Kαρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, σακχαρώδης διαβήτης, επιληψία, οστεοπόρωση, λήψη ειδικής φαρμακευτικής αγωγής, άσθμα, ανεξέλεγκτη υπέρταση/ υπόταση
  • Σιάτσου/Μασάζ αποφεύγοντας την πάσχουσα περιοχή/μέλος σε:
    Κάταγμα, τραύμα με ή χωρίς λύση του δέρματος, οίδημα, μεταδοτικές δερματοπάθειες
  • Περιπτώσεις ειδικής εφαρμογής Σιάτσου/μασάζ σε:
    Μωρά και μικρά παιδιά, υπερήλικες, εγκυες, άτομα με σωματικές και πνευματικές ιδιαιτερότητες
  • Καθολική αποφυγή εφαρμογής Σιάτσου/μασάζ σε όλο το σώμα
    Κατάσταση πείνας, κατάσταση μέθης / λήψης ναρκωτικών ουσιών, πρόσφατη χειρουργική επέμβαση 

2. Εκτός από τα άμεσα οφέλη του Σιάτσου, τα οποία μπορεί να είναι η χαλάρωση, και η απάλυνση των ενοχλήσεων, υπάρχουν και έμμεσα;

Πέρα από το να απαλυνθεί ή και να εξαλειφθεί πλήρως ένας μυϊκός πόνος, στη διάρκεια μιας σειράς συνεδριών Σιάτσου, σιγά-σιγά αφυπνίζονται στον δεχόμενο (συνειδητά ή και όχι) «πληροφορίες» για τον εαυτό του, που εξελλικτικά χρησιμοποιεί προς όφελός του…με “φυσικότητα”. Η “φυσικότητα” προκύπτει από το ότι ο δεχόμενος μπορεί να οδηγηθεί σε κάποιες αλλαγές επειδή απλά ακούει και ανταποκρίνεται σε αυτό που του ζητάει ο εαυτός του, με τον ίδιο τρόπο που ανταποκρίνεται στην πείνα του με το να φάει!…επειδή απλά  αναπτύσσεται και εκλεπτύνεται το ένστικτο της αυτο-φροντίδας του.
Η βελτίωση της κακής στάσης του σώματος που προκαλούσε ή επιδείνωνε μια ενόχληση στον αυχένα. Η αλλαγή στη βραδινή ρουτίνα που ευνοεί την ποιότητα του ύπνου. Η “ανάδυση” άγνωστων ενοχλήσεων (που συνδέονταν ή ήταν η αφετηρία των ήδη γνωστών), όπως ένας συχνός πόνος στην κοιλιά που σχετίζεται με μια μονιμοποιημένη κάμψη της σπονδυλικής στήλης, που αυτή με τη σειρά της οφείλεται σε μια χρόνια “βαριά” διάθεση που κάνει το άτομο να σκύβει πιέζοντας μόνιμα τα σπλάχνα.
Πολλά τα παραδείγματα που δείχνουν τις δυνατότητες μιας ήπιας αντιμετώπισης της υγείας, όπως είναι το Σιάτσου, μέσα από την ανάπτυξη εμπιστοσύνης στην ικανότητα αυτοΐασης, την αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων του εαυτού και τελικά…την πιθανότητα ευαισθητοποίησης του ανθρώπου, προς μια ευκολότερη καθημερινότητα και καλύτερη ποιότητα στη ζωή του!

 


Πως αισθάνεται κάποιος που μόλις έκανε Σιάτσου;

Επειδή μέσα στα πιο συχνά παράπονα των περισσότερων ανθρώπων είναι η ένταση και η απουσία  χαλάρωσης, το αναμενόμενο και πλέον συνηθισμένο είναι να εκφράσει ο δεχόμενος ένα αίσθημα χαλαρότητας. Όμως, εκφράζονται πολλά άλλα και ποικίλα συναισθήματα και αισθήσεις όπως, ανακούφιση αν και όπου πονούσε, συγκίνηση (συναισθηματική), τόνωση, διάθεση για ύπνο, ευεξία, διαύγεια, ξεμπλοκάρισμα, αρμονία…

 


Το Σιάτσου/μασάζ προκαλεί εθισμό;

Όχι δεν προκαλεί εθισμό…εκτός και αν, η έννοια «εθισμός», ενέχει την επιθυμία του ατόμου να προσφέρει τακτικά στον εαυτό του, κάτι που διαπιστώνει ότι του κάνει καλό και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του.

 


Πως μπορώ να επιλέξω σωστό επαγγελματία που ασκεί ολιστικές και συμπληρωματικές αγωγές υγείας;

Τα αντικειμενικά κριτήρια για τον ασκούντα ολιστικές και συμπληρωματικές αγωγές υγείας, είναι κυρίως οι σπουδές που έχει κάνει (βασικές και μεταπτυχιακές) και που έχουν οριστεί από κάποιους φορείς όπως π.χ. για το Σιάτσου, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σιάτσου, στην οποία ανήκει και η Ελληνική Εταιρεία Σιάτσου. Αν λόγου χάρη κάποιος ενδιαφέρεται να βρει έναν επαγγελματία ασκούντα το Σιάτσου, το πιο σωστό είναι να απευθυνθεί στην Ελληνική Εταιρεία Σιάτσου, όπου θα του δοθούν ονόματα και τηλέφωνα ασκούντων στην περιοχή που κατοικεί.
Τα υποκειμενικά κριτήρια, που είναι ίσως τα πιο εκλεπτυσμένα, είναι η προσωπική ανάπτυξη του θεραπευτή, η ευαισθητοποίησή του πάνω στο αντικείμενό του και στη θεραπευτική σχέση, το ήθος του, η συνέπειά του…

Υπάρχουν νοσοκομεία η θεραπευτικοί χώροι που το Σιάτσου έχει εφαρμοστεί ως θεραπευτική μέθοδος με επιτυχία;…και αν ναι, ποια και σε ποιες παθήσεις;

Στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια να αφομοιωθεί η άσκηση του Σιάτσου από επίσημους φορείς της υγείας ήδη από το 2004. Μεμονωμένα και “σεμνά”…έχουν γίνει διάφορες κινήσεις όπως, η πρωτοβουλία κάποιων συναδέλφων να συμπεριληφθεί το Σιάτσου στη βοήθεια που παρέχεται σε καρκινοπαθείς στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο του Αγ. Σάββα, σε συνεργασία με τον ειδικό τομέα του νοσοκομείου.
Από το 2008 ασκείται συστηματικά από Πιστοποιημένα Μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Σιάτσου, σε εθελοντική βάση στο Ιατρείο Πόνου του Αρεταίειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθηνών, όπου προσέφερα και εγώ (2009-2012)
Άλλα νοσοκομεία που προσφέρθηκε ή προσφέρεται Σιάτσου είναι το Κ.Α.Τ., το Ιατρείο Μελέτης Ύπνου στο Αιγηνήτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών (2015), και το Ιατρείο Πόνου του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών (2017-).

Η Ελληνική Εταιρεία Σιάτσου πέρα από το βρίσκεται στη κατεύθυνση αναγνώρισης και ανάπτυξης του Σιάτσου στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια συμμετείχε στη χρηματοδότηση μιας πολύ σημαντικής έρευνας που έγινε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σιάτσου σε συνεργασία με ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Leeds.
Η έρευνα διεξήχθη στην Αγγλία, την Αυστρία και την Ισπανία με ερωτηματολόγια που δόθηκαν σε στατιστικά αντιπροσωπευτικό δείγμα ασκούντων το Σιάτσου και σε δεχόμενους το Σιάτσου.
Οι στόχοι της έρευνας ήταν:
Ο καθορισμός των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων του Σιάτσου, και
Η κατανόηση της συμβολής που μπορεί να έχει το Σιάτσου στην ψυχοσωματική ευεξία και υγεία των ευρωπαίων πολιτών και στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007 στο ξενοδοχείο Golden Age, από την Ελληνική Εταιρεία Σιάτσου σε συνεργασία με την European Shiatsu Federation και τον Seamus Connoly στα πλαίσια ειδικής παρουσίασης με θέμα: «Η Εμπειρία και τα Αποτελέσματα του Σιάτσου» .
Επίσης ανακοινώθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2007 πάλι από τον Seamus Connoly, στο 1ο Συνέδριο Φυσικών Θεραπειών «νούσων φύσιες ιητροί», που έγινε στα πλαίσια της 1ης έκθεσης: «Άρωμα Υγείας» για τις εναλλακτικές-συμπληρωματικές-φυσικές θεραπείες, βιολογικά προϊόντα, κ.ά., από τις 7-9 Δεκεμβρίου, στο Ελληνικό Κέντρο Ξιφασκίας, στο Ελληνικό.

 

Σε τι συνίσταται η Θεραπευτική Σχέση μεταξύ και γιατί αναφέρεται τόσο συχνά ως σημαντική παράμετρος σε όλες τις μορφές θεραπείας;

Ο όρος «Θεραπευτική Σχέση» βγήκε μέσα από τον χώρο των θεραπειών που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Ανέκαθεν όμως, και ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη, στον ρόλο του γιατρού ή του θεραπευτή γενικά, περιλαμβάνεται και αξιολογείται σημαντικά η σχέση του με τον δεχόμενο την θεραπεία. Σήμερα ο όρος χρησιμοποιείται πλατιά σε όλο το φάσμα των αγωγών υγείας και θεραπειών με έμφαση στις ολιστικές, αφού σ’ αυτές οποιοδήποτε πρόβλημα τον άνθρωπο, αντιμετωπίζεται σε όλα τα επίπεδά του: το Σωματικό, το Ψυχικό (συναισθηματικό-νοητικό) και το Ενεργειακό. Έτσι, Θεραπευτική Σχέση είναι η σχέση του ασκούντα με τον δεχόμενο μια αγωγή υγείας και το πλαίσιο μέσα στο οποίο συμβαίνουν οι θεραπευτικές αλλαγές. Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιαίτερη δυναμική επικοινωνίας που συμβάλλουν στην διεύρυνση ή τη συρρίκνωση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Είναι αρκετά και σημαντικά τα σημεία κατανόησης της Θεραπευτικής Σχέσης και συνήθη θέματα που τίθενται είναι:
Η διαφορά του να δουλεύει ο ασκών τη θεραπεία με το ένα ή με το άλλο φύλλο.
Η δυσκολία στην αντιμετώπιση προβλημάτων του δεχόμενου όταν ταυτίζονται με εκείνα του ασκούντα.
Αναγνώριση τρόπων επικοινωνίας και συμπεριφορών του ασκούντα (στερεοτυπικών, πού εξυπηρετούν ανάγκες του ή φόβους του, κ.ά.) και πως επηρεάζουν τη δουλειά του.
Αύξηση ευαισθητοποίησης και ψυχικού ανοίγματος του ασκούντα προς τον δεχόμενο διατηρώντας τα μεταξύ τους όρια.
Πως αναγνωρίζεται και αξιοποιείται η επαγγελματική εξέλιξη του ασκούντα και τα στάδια της.
Πως προσεγγίζει και εμβαθύνει ο ασκών σε θέματα δεοντολογίας.

Αξίες στις οποίες βασίζεται η δουλειά του ασκούντα, και κατευθύνουν τις αρχές ενός κώδικα ηθικής δεοντολογίας ο οποίος χαρακτηρίζεται από Επαγγελματική ευθύνη, είναι:
Ακεραιότητα
Εντιμότητα
Αμεροληψία
Σεβασμός

Η επαγγελματική ευθύνη του ασκούντα απευθύνται στους δεχόμενους, στον εαυτό, στους συναδέλφους, και στην κοινωνία

Ευθύνη προς τον Δεχόμενο για την Φυσική και την Ψυχολογική του Ασφάλεια:
Ενημέρωση προς αυτόν για την ακριβή υπηρεσία που του προσφέρεται, την εμπειρία του ασκούντα και πως με αυτά μπορεί να ωφεληθεί ο δεχόμενος σε σχέση με μια συγκεκριμένη ανάγκη του.
Λεκτική συμφωνία για τον τρόπο συνεργασίας (διάρκεια θεραπευτικής ώρας, συχνότητα, ώρα, οικονομικά)
Απόρρητο και σημειώσεις κατά την αρχική συνέντευξη ή σε επόμενη συνεδρία
Σεβασμός στην διαδικασία των αποφάσεών τους.
Σεβασμός στις πεποιθήσεις και στις αξίες τους.
Καθιέρωση και τήρηση των ορίων της Θεραπευτικής Σχέσης, συναισθηματική, οικονομική και σεξουαλική ανιδιοτέλεια.
Σεβασμός στην προσωπική ώρα του δεχόμενου.
Επίγνωση του ασκούντα για την σωματική και της ψυχολογική του κατάσταση και έκκληση για βοήθεια εφόσον είναι αναγκαίο.

Το Απόρρητο είναι βασική παράμετρος εμπιστοσύνης για την ανάπτυξη της θεραπευτικής σχέσης. Κάθε πληροφορία που δίνει ο δεχόμενος στον ασκούντα, χρησιμοποιείται μόνο εντός της σχέσης του με αυτόν και μόνο με τρόπο ωφέλιμο προς αυτόν.
Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που μια πληροφορία δείχνει κίνδυνο προς τον εαυτό του, ή από ή προς τον δεχόμενο προς ή από κάποιον άλλο.
Συζητώντας συμβουλευτικά ο ασκών με συναδέλφους δεν κοινοποιεί στοιχεία ταυτότητας των δεχόμενων πελατών του.

Η Ευθύνη Απέναντι του ασκούντα προς τον Εαυτό του έγκειται στο να αναγνωρίζει το κίνητρό του για την έκφραση της ανάγκης του στο να παρέχει τις υπηρεσίες του με αποτελεσματικότητα, ανθεκτικότητα, ικανότητα, επαρκή και διαρκή εκπαίδευση, καθώς και προστασία της φυσικής του ασφάλειας.

Ευθύνη Απέναντι στους Συναδέλφους του με το να υποστηρίζουμε και να αναδεικνύουμε με την συμπεριφορά μας και την ποιότητα της δουλειάς μας τη γνώμη και την εμπιστοσύνη του κοινού για το επάγγελμά μας.
Να λειτουργούμε συντροφικά προς τους συναδέλφους μας είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση θετικών καταστάσεων, είτε για εκείνη αρνητικών.

Ευθύνη Απέναντι στη Κοινωνία, να γνωρίζουμε και να τηρούμε κατά την άσκηση του επαγγέλματός μας το πλαίσιο των νόμων.

Δεξιότητες είναι εκείνα τα στοιχεία και οι ποιότητες στην συμπεριφορά του ασκούντα που λειτουργούν σε σταθερή βάση ευνοϊκά στην ανάπτυξη της Θεραπευτικής Σχέσης. Η ενσυναίσθηση, η επικοινωνιακή ικανότητα στο να προάγει το άνοιγμα του άλλου προς αυτόν, και η επικοινωνιακή και πρακτική ευελιξία.
Η δυνατότητα ανάπτυξης Θεραπευτικής Σχέσης καλλιεργείται με διάφορες μεθόδους μέσα από το ενδιαφέρον και την εμπειρία του θεραπευτή και είναι μια υποκειμενική αλλά αναγκαία ποιότητα γι’ αυτόν που ασκεί ολιστικές αγωγές υγείας.

 

Χρησιμοποιείται ο βελονισμός σαν αισθητική εφαρμογή;

Ναι, είναι μια πολλή σύγχρονη και ασφαλής μέθοδος, που εφαρμόζεται κυρίως στο πρόσωπο για την μείωση ή την εξάλειψη των ρυτίδων, τη λάμψη, την ομοιομορφία στη χροιά, κ.ά. Ακόμη, εφαρμόζεται στις πειοχές τοπικού πάχους, όπως είναι οι γλουτοί και οι μηροί. Ο βελονισμός σαν αγωγή υγείας, προυποθέτει διάγνωση και θεραπευτική αρχή, όπως ορίζεται μέσα από την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, και στην περίπτωση που εφαρμόζεται αισθητικά, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο, αφού οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας αντανακλάται στο πρόσωπο. Οι βελόνες είναι ίδιες και τοποθετούνται με τον ίδιο τρόπο όπως στον ιατρικό, αλλά χρησιμοποιούνται και άλλου είδους που εφαρμόζονται με  ιδιαίτερες τεχνικές. Κατά συνέπεια, το αποτέλεσμα προκύπτει αφενός μηχανικά, δηλαδή, μέσα από την θετική επίδραση διέγερσης του μηχανισμού ανάπλασης, που έχει η διείσδυση των βελονών στην επιδερμίδα, και αφετέρου λειτουργικά μέσα από τη συνολική ενδυνάμωση και την εξισορρόπιση που προσφέρει ο σωματικός βελονισμός.

 

Πως θα επιλέξω ποιό είδος αγωγής είναι καταλληλότερο για το πρόβλημά μου;

Είναι μια απόφαση που συνήθως την παίρνει κάποιος εύκολα, αν συμβούν τα παρακάτω: να πληροφορήσει με ακρίβεια τον ασκούντα τις αγωγές υγείας για το πρόβλημα που τον απασχολεί, να ενημερωθεί σωστά από εκείνον για το τι μπορεί να του προσφέρει κάθε μια από τις αγωγές, να τον εμπιστευτεί γι’ αυτό που θα του προτείνει και βέβαια, να λάβει υπόψη του την προσωπική του διαίσθηση, ή το ένστικτο, ή την αυθόρμητη κλίση επιλογής.

 

Ξεκίνησα να δέχομαι Σιάτσου για πόνους που ένιωθα στην πλάτη και τον αυχένα. Μετά από 2-3 συνεδρίες, βελτιώθηκε ο ύπνος μου και άρχισα να νιώθω πιο ξεκούραστος και κεφάτος, μπορεί να σχετίζεται με το σιάτσου;

Είναι πολύ συνηθισμένο οι δεχόμενοι Σιάτσου, να αλλάζουν, προς το καλύτερο μάλλον, διάφορες συνθήκες της καθημερινότητάς τους, που δεν τις είχαν αξιολογήσει ή επισημάνει στον θεραπευτή τους, πιθανώς ούτε καν στον εαυτό τους. Οι πόνοι καταρχήν, ειδικά όταν γίνονται χρόνιοι, επιβαρύνουν τον καθένα με ένα αίσθημα κακουχίας που πολλές φορές δεν συνηδητοποιεί, ενώ αυτό υπόγεια καταναλώνει τις δυνάμεις του ή και χαλάει την ποιότητα των δραστηριοτήτων στην καθημερινότητά του. Εφόσον λοιπόν μειωθούν ή εξαλειφθούν, επανέρχεται σιγά-σιγά η ποιότητα αυτή και επανακτώνται ή ενδυναμώνονται συνολικότερα διάφορες λειτουργίες του, σε όλα τα επίπεδα: σωματικό, συναισθηματικό και διανοητικό. Το μέτρο και ο χρόνος που ο κάθε δεχόμενος θα βιώσει συνολική βελτίωση διαφέρει ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του και άλλες σημαντικές παραμέτρους, αλλά είναι το συχνότερο γεγονός και δείχνει ότι το σιάτσου είναι ολιστική αγωγή υγείας.