Βελονισμός

Ο Βελονισμός είναι βασική θεραπευτική μέθοδος της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, και συνίσταται στην τοποθέτηση πολύ λεπτών αποστειρωμένων βελονών μίας χρήσης, σε Βελονιστικά Σημεία σε όλη την επιφάνεια του το σώματος, περίπου σε βάθος από 2 χιλιοστά ως 2,5 εκατοστά.
Τα Σημεία αυτά ανήκουν στους Μεσημβρινούς, δηλαδή τα Ενεργειακά κανάλια, και κάθε ένα Σημείο έχει συγκεκριμένες δράσεις ανάλογα με τον Μεσημβρινό στον οποίο ανήκει, την περιοχή που βρίσκεται και την λειτουργία με την οποία σχετίζεται. Η ταυτόχρονη εφαρμογή βελονών σε έναν συνδυασμό Σημείων και η τεχνική που εφαρμόζονται οι βελόνες, είναι σημαντικοί παράμετροι που διαμορφώνουν την επίδραση της αγωγής.

 

index


Ο Βελονισμός εφαρμόζεται ευρέως με καλά αποτελέσματα, σε πληθώρα ενοχλήσεων και συμπτωμάτων όπως:

– Μυοσκελετικά προβλήματα όπως πόνοι στην πλάτη, οσφυαλγίες,
αυχεναλγίες, πόνοι στις αρθρώσεις, διάχυτοι πόνοι σε όλο το σώμα,  ινομυαλγία, κ.ά.
– Πονοκεφάλοι και ημικρανίες,
– Αϋπνίες όλων των τύπων,
– Προβλήματα του Πεπτικού, όπως φουσκώματα, δυσκοιλιότητα, κ.ά.
– Άγχος, νευρικότητα, ευερεθιστικότητα, πένθος και άλλες  δύσκολες
συναισθηματικές καταστάσεις,
– Προβλήματα του αναπνευστικού, κ.ά.

 

Σαν υποστηρικτική αγωγή εφαρμόζεται τόσο στη διακοπή του καπνίσματος όσο και σε άλλες καταστάσεις εθισμού (αλκοόλ, ουσίες, κτλ), και ακόμη, στον έλεγχο της όρεξης σε περιπτώσεις επιπλέον βάρους ή παχυσαρκίας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, με το βελονισμό επιδιώκουμε την ομαλή μετάβαση του ατόμου από την υπάρχουσα στην επιθυμητή κατάσταση, μέσα από την ηρεμία, και τη μείωση των συμπτωμάτων στέρησης, και τη γενική ενδυνάμωση και εξισορρόπιση του ατόμου, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
Συνήθως, εφαρμόζεται στον δεχόμενο παράλληλα με την υποστήριξη και από άλλες θεραπευτικές ειδικότητες (διατροφολόγο, ψυχολόγο, κτλ)