Από τη σοφία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής μαθαίνουμε πως το να ζούμε σε αρμονία με τη φύση είναι ο καλύτερος τρόπος για να είμαστε υγιείς μέσα από την εξισορρόπηση και την ενδυνάμωση της Ενέργειάς μας (Ki)
Η αρμονία με τη φύση είναι ταυτόσημη με τη δυνατότητα να προσαρμοζόμαστε σε κάθε αλλαγή, πόσο μάλλον στις αλλαγές των εποχών και των καιρικών συνθηκών. Κάθε εποχή βλέπουμε τη φύση να αλλάζει τελείως, και κάθε αλλαγή επηρεάζει την Ενέργειά μας συνολικά: τη διάθεσή μας, το αν έχουμε όρεξη για ζεστά ή κρύα φαγητά, αν κινούμαστε λιγότερο ή περισσότερο, και τόσα άλλα…
Η άνοιξη κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική ανήκει στη φάση του “Ξύλου” το οποίο εξαρτάται κυρίως από την ομαλή έκφραση των συναισθημάτων μας, ρυθμίζει την ομαλή ροή της Ενέργειας και του Αίματος στον οργανισμό μας, ελέγχει τους τένοντες και τις αρθρώσεις, και”ανοίγεται” στα μάτια.
Η εποχή της άνοιξης, μετά την εσωστρέφεια και τη συντήρηση του χειμώνα, εκδηλώνεται με έντονες αλλαγές σε κάθε επίπεδο. Για να προσαρμοστούμε ομαλά σε αυτές και να μεταβούμε στην επόμενη φάση, η Ενεργειακή άσκηση είναι η πλέον ενδεδειγμένη και σημαντική υποστήριξη!!!
Τόσο την άνοιξη όσο και κάθε άλλη εποχή, οι ασκήσεις Makko-Ho μας βοηθούν να νιώσουμε πού είμαστε Ενεργειακά δυνατοί και πού αδύναμοι, και εφόσον τις ασκούμε τακτικά μας βοηθούν στην καθημερινή τόνωση, την αποφόρτιση της έντασης, την ευλυγισία, στη βελτίωση των ζωτικών μας λειτουργιών και στην πρόληψη των ασθενειών.
Οι “τοξοειδείς” ασκήσεις Makko-Ho έχουν τις ρίζες τους σε πολύ παλιές κινέζικες πρακτικές σωματικής άσκησης αλλά και στη γιόγκα, και επίσημα συστηματοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν από τον μεγάλο δάσκαλο του Zen Σιάτσου, τον Shizuto Masunaga (1950).
Είναι συνολικά 6 διαδοχές κινήσεων, και κάθε μια αναφέρεται σε κάθε ένα από τα 6 ζευγάρια Ενεργειακών Καναλιών, δηλαδή τους 12 κύριους Μεσημβρινούς καθώς έχουν σχεδιαστεί για να τους διατείνουν ενώ εκτελούνται σε συνδυασμό με συγκεκριμένο ρυθμό αναπνοής.
Η σειρά τους ορίζεται είτε με τον τρόπο που τα Ενεργειακά Όργανα διαδέχονται το ένα το άλλο μέσα σε ένα 24ωρο, δηλαδή το Ενεργειακό ρολόι, είτε με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες και δυνατότητες του κάθε ατόμου.
Στοιχείο: Μέταλλο
Σχετιζόμενοι Μεσημβρινοί: Πνεύμονας – Παχύ Έντερο
Σχετιζόμενοι ιστοί και σωματικά ή ψυχολογικά χαρακτηριστικά: Αναπνοή, Δέρμα, Πρόσληψη/Αποβολή, σχέση με το Παρόν, Θλίψη)
1 – Αγκιστρώνουμε τους αντίχειρες μεταξύ τους και εκτείνουμε τους δείκτες.
2 – Εισπνέουμε και εκτείνουμε το κεφάλι και τον κορμό προς τα πίσω.
3 -Εκπνέουμε καθώς κάμπτουμε τον κορμό προς τα εμπρός αρχίζοντας την κίνηση από τη λεκάνη και εκτείνουμε τα χέρια προς τα πάνω σημαδεύοντας τον ουρανό με τους δείκτες μας. Σ’ αυτή τη θέση αναπνέουμε (εισπνοή-εκπνοή) βαθιά αλλά χαλαρά από την κοιλιά 3 φορές.
Επαναλαμβάνουμε (προαιρετικά) όλη την άσκηση (1,2,3) αγκιστρώνοντας τους αντίχειρες αντίθετα.
Στοιχείο: Γη
Σχετιζόμενοι Μεσημβρινοί: Σπλήνα – Στομάχι
Σχετιζόμενοι ιστοί και σωματικά ή ψυχολογικά χαρακτηριστικά: Σάρκα, Μύες, Πέψη/Αφομοίωση, Ανησυχία/Άγχος, Συγκέντρωση
1 – Εισπνέουμε, ενώ αφήνουμε να πέσει σιγά-σιγά και χαλαρά το κεφάλι μας προς τα πίσω.
2 – Εκπνέουμε καθώς ανυψώνουμε τη λεκάνη προς τα πάνω και μόνο αν νιώθουμε πολύ άνετα αφήνουμε το σώμα και το κεφάλι να φτάσουν μέχρι το δάπεδο. Μένουμε στην τελική θέση μας για 3 πλήρεις αναπνοές από την κοιλιά.
Στοιχείο: Φωτιά
Σχετιζόμενοι Μεσημβρινοί: Καρδιά – Λεπτό Έντερο
Σχετιζόμενοι ιστοί και σωματικά ή ψυχολογικά χαρακτηριστικά: Καρδιά, Αγγεία, Συναισθήματα, Χαρά, άμεση μνήμη)
1 – Καθόμαστε οκλαδόν και τοποθετούμε τα πέλματά μας με τρόπο που να ακουμπούν μεταξύ τους. Χαλαρώνουμε τα γόνατα, τη λεκάνη, εισπνέουμε.
2 – Εκπνέουμε ενώ γέρνουμε προς τα εμπρός μέχρι να νιώθουμε ακόμη άνετα και μένουμε για 3 πλήρεις αναπνοές από την κοιλιά.
Στοιχείο: Νερό
Σχετιζόμενοι Μεσημβρινοί: Νεφρό – Ουροδόχος Κύστη
Σχετιζόμενοι ιστοί και σωματικά ή ψυχολογικά χαρακτηριστικά: Αυτιά, Οστά, Φόβος, Μνήμη μακράς διάρκειας , Θέληση
1 – Εισπνέουμε και διατείνουμε (τεντώνουμε) τον κορμό και χέρια προς τα επάνω ενώ οι παλάμες είναι στραμμένες προς τα έξω.
2 – Ενώ εκπνέουμε σκύβουμε προς τα εμπρός για να φτάσουμε στα πόδια. Αφήνουμε τον αυχένα και το κεφάλι να πέσουν χαλαρά προς τα εμπρός και κάτω.
Μένουμε σ’ αυτή τη θέση για 3 πλήρεις αναπνοές από την κοιλιά.
Στοιχείο: Φωτιά (Δευτερεύουσα)
Σχετιζόμενοι Μεσημβρινοί: Περικάρδιο – Τριπλός Θερμαστής
Σχετιζόμενοι ιστοί και σωματικά ή ψυχολογικά χαρακτηριστικά: Γλώσσα, Αγγεία, Χαρά, Συναισθηματικές σχέσεις
1 – Εισπνέουμε ενώ:
α) Σταυρώνουμε το δεξί πόδι εσωτερικά και το αριστερό εξωτερικά.
β) Σταυρώνουμε το δεξί χέρι κάτω από το αριστερό χέρι.
2 – Εκπνέουμε γέρνοντας προς τα εμπρός και ξεκινώντας την κίνηση από τη λεκάνη.
Όταν φτάσουμε σε μια άνετη διάταση, μένουμε σ’ αυτή τη θέση για 3 πλήρεις αναπνοές από την κοιλιά.
Επαναλαμβάνουμε (προαιρετικά) όλη την άσκηση (1,2) τοποθετώντας τα χέρια και τα πόδια (α,β) αντίθετα.
Στοιχείο: Ξύλο
Σχετιζόμενοι Μεσημβρινοί: Συκώτι – Χοληδόχος Κύστη
Σχετιζόμενοι ιστοί και σωματικά ή ψυχολογικά χαρακτηριστικά: Μάτια, Τένοντες, Αρθρώσεις, Γέννηση/Κινητοποίηση, Θυμός)
Χοληδόχος Κύστη:
1 – Εισπνέουμε και ενώ εκπνέουμε κάμπτουμε τον κορμό προς την πλαϊνή πλευρά, επαναφέρουμε κορμό και χέρια στο κέντρο.
2 – Εισπνέουμε και ενώ εκπνέουμε γέρνουμε προς την αριστερή πλευρά.
Συκώτι:
1 – Μπλέκουμε τα δάχτυλα των 2 χεριών και στρέφουμε τις παλάμες προς τα έξω.
2 – Κάμπτουμε τον κορμό προς τα εμπρός ξεκινώντας την κίνηση από την ουρά (ιερό) ενώ εκτείνουμε τα χέρια προς τα εμπρός.
Κάνουμε τις ασκήσεις με σεβασμό στα όρια της ιδιοσυγκρασίας και της υγείας μας. Προσέχουμε να μην φτάνουμε τις διατάσεις σε υπερβολή ούτε να μένουμε σε μια θέση για πολύ ώρα αν δεν μας είναι άνετο.
Στην αναπνοή είναι προτιμότερο να εισπνέουμε και να εκπνέουμε από τη μύτη.