Το Σιάτσου στο φαινόμενο Raynaud

Περιπτωσιολογική Μελέτη για την επίδραση του Σιάτσου στο φαινόμενο Raynaud

Susan Crawshaw, MRSS, Hereford & Abergavenny
15 February 2007, www.shiatsusan.co.uk

Είναι τα δάχτυλα σας λευκά και νιώθετε πόνο;
Αν ναι, μπορεί να πάσχετε από το φαινόμενο Raynaud.

Περίπου 15 χρόνια πριν, είδα αυτήν την ερώτηση σε μια αφίσα τοποθετημένη σε μια στάση λεωφορείου στο Λονδίνο, και συνειδητοποίησα ότι από αυτό έπασχα. Έξω καλοκαίρι, ακόμη και σχετικά μικρή πτώση θερμοκρασίας θα έκαναν τα χέρια να νιώθουν τόσο κρύα σαν να ήταν σαν να ήταν φτιαγμένα από πάγο και μετά, καθώς επανέρχονταν, να νιώθω σαν να τα έβαζα σε φλόγες – απίστευτα οδυνηρό. Η ανάκτηση θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ ώρα και η λειτουργικότητα των χεριών έχει επιδεινωθεί.

 

raynaud-disease.jpg

 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 εκπαιδεύτηκα ως ασκούσα το Σιάτσου. Κατά τη διάρκεια της τριετούς φοίτησης έμαθα πολλές πρακτικές αυτο-ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των κινέζικων ασκήσεων Chi-Gong που καλλιεργούν το «Τσι» ή «ζωτική ενέργεια» (παρόμοιες με τον Τάι Τσι). Στην θεωρία της ιατρικής της Ανατολής, το αίμα ακολουθεί το Τσι στην πορεία του στο σώμα, οπότε δουλεύοντας με το Τσι βελτιώνει την κυκλοφορία. Ενώ, ασκώντας το Σιάτσου μαζί με το Τσι Γκονγκ, τα χέρια μου μυρμήγκιαζαν και γίνονταν πολύ ζεστά.

 

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου στο Σιάτσου παρατήρησα ότι τα συμπτώματα Raynaud μειώθηκαν, και στη συνέχεια σχεδόν εξαφανίστηκαν. Μόνο μια πρόσφατη συζήτηση μου θύμισε πόσο άσχημα ήταν παλιά. Η μόνη στιγμή που υποφέρω τώρα πλέον είναι όταν πεζοπορώ μια πολύ κρύα μέρα και σταματώ για μεσημεριανό κολατσιό… κρατώντας τα σάντουιτς πυροδοτώ μια κρίση, αλλά παραμένει ανεκτή αν συνεχίσω να κινώ τα χέρια μου!

 

Εκτιμάται ότι το 10% των Βρετανών γυναικών πάσχουν σε κάποιο βαθμό, αλλά το φαινόμενο Raynaud επηρεάζει και τους άνδρες. Τα λεπτά αιμοφόρα αγγεία στα άκρα αντιδρούν με υπερευαισθησία στις μεταβολές της θερμοκρασίας, κάνοντάς τα να “λιμοκτονούν” για αίμα. Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών συνήθως επηρεάζονται πιο συχνά, και συνήθως γίνονται λευκά σαν πεθαμένου και, καθώς η ροή του αίματος αποκαθίσταται, γίνονται μπλε και έπειτα έντονα κόκκινα … οι αλλαγές του χρώματος συχνά συνοδεύονται από έντονο μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αφόρητο πόνο. Μερικές φορές το Raynaud είναι ένα δευτερεύον σύμπτωμα μιας άλλης υποκείμενης κατάστασης όπως το Σκληρόδερμα, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα ή ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, ή, παρόμοια συμπτώματα μπορεί να προκύψουν από το χειρισμό μηχανών δόνησης ή από επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών.

Οι πρακτικές αυτοβοήθειας για την προαγωγή της κυκλοφορίας περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, τη μείωση της πρόσληψης αλκοόλ, την τακτική άσκηση και το μασάζ. Φορώντας ζεστά ρούχα, κρατώντας τα ειδικά θερμαινόμενα μαξιλαράκια (pads), και αποφεύγοντας να αγγίζετε τις κρύες επιφάνειες με γυμνά χέρια θα σας βοηθήσει Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε ή C, το ιχθυέλαιο, το έλαιο νυχτολούλουδου, το Ginko Biloba ή το τζίντζερ βοηθούν μερικούς … αλλά συμβουλευτείτε πρώτα τον ιατρό σας, ειδικά εάν είστε σε φαρμακευτική αγωγή. Το Σιάτσου έχει βοηθήσει πολλούς και ακόμη το T’ai Chi και το Chi Gong. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Raynaud’s, επικοινωνείστε με: www.raynauds.org.uk

Makko-Ho: 6 ενεργειακές ασκήσεις ειδικά για την άνοιξη…σε 10 μόνο λεπτά!!!

Από τη σοφία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής μαθαίνουμε πως το να ζούμε σε αρμονία με τη φύση είναι ο καλύτερος τρόπος για να είμαστε υγιείς μέσα από την εξισορρόπηση και την ενδυνάμωση της Ενέργειάς μας (Ki)

Η αρμονία με τη φύση είναι ταυτόσημη με τη δυνατότητα να προσαρμοζόμαστε σε κάθε αλλαγή, πόσο μάλλον στις αλλαγές των εποχών και των καιρικών συνθηκών. Κάθε εποχή βλέπουμε τη φύση να αλλάζει τελείως, και κάθε αλλαγή επηρεάζει την Ενέργειά μας συνολικά: τη διάθεσή μας, το αν έχουμε όρεξη για ζεστά ή κρύα φαγητά, αν κινούμαστε λιγότερο ή περισσότερο, και τόσα άλλα…

Η άνοιξη κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική ανήκει στη φάση του “Ξύλου” το οποίο εξαρτάται κυρίως από την ομαλή έκφραση των συναισθημάτων μας, ρυθμίζει την ομαλή ροή της Ενέργειας και του Αίματος στον οργανισμό μας, ελέγχει τους τένοντες και τις αρθρώσεις, και”ανοίγεται” στα μάτια.

Η εποχή της άνοιξης, μετά την εσωστρέφεια και τη συντήρηση του χειμώνα, εκδηλώνεται με έντονες αλλαγές σε κάθε επίπεδο. Για να προσαρμοστούμε ομαλά σε αυτές και να μεταβούμε στην επόμενη φάση, η Ενεργειακή άσκηση είναι η πλέον ενδεδειγμένη και σημαντική υποστήριξη!!!
Τόσο την άνοιξη όσο και κάθε άλλη εποχή, οι ασκήσεις Makko-Ho μας βοηθούν να νιώσουμε πού είμαστε Ενεργειακά δυνατοί και πού αδύναμοι, και εφόσον τις ασκούμε τακτικά μας βοηθούν στην καθημερινή τόνωση, την αποφόρτιση της έντασης, την ευλυγισία, στη βελτίωση των ζωτικών μας λειτουργιών και στην πρόληψη των ασθενειών.

Οι “τοξοειδείς” ασκήσεις Makko-Ho έχουν τις ρίζες τους σε πολύ παλιές κινέζικες πρακτικές σωματικής άσκησης αλλά και στη γιόγκα, και επίσημα συστηματοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν από τον μεγάλο δάσκαλο του Zen Σιάτσου, τον Shizuto Masunaga (1950).

Είναι συνολικά 6 διαδοχές κινήσεων, και κάθε μια αναφέρεται σε κάθε ένα από τα 6 ζευγάρια Ενεργειακών Καναλιών, δηλαδή τους 12 κύριους Μεσημβρινούς καθώς έχουν σχεδιαστεί για να τους διατείνουν ενώ εκτελούνται σε συνδυασμό με συγκεκριμένο ρυθμό αναπνοής.
Η σειρά τους ορίζεται είτε με τον τρόπο που τα Ενεργειακά Όργανα διαδέχονται το ένα το άλλο μέσα σε ένα 24ωρο, δηλαδή το Ενεργειακό ρολόι, είτε με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες  και δυνατότητες του κάθε ατόμου.

 

Στοιχείο: Μέταλλο
Σχετιζόμενοι Μεσημβρινοί: Πνεύμονας – Παχύ Έντερο
Σχετιζόμενοι ιστοί και σωματικά ή ψυχολογικά χαρακτηριστικά: Αναπνοή, Δέρμα, Πρόσληψη/Αποβολή, σχέση με το Παρόν, Θλίψη)

1 – Αγκιστρώνουμε τους αντίχειρες μεταξύ τους και εκτείνουμε τους δείκτες.
2 – Εισπνέουμε και εκτείνουμε το κεφάλι και τον κορμό προς τα πίσω.
3 -Εκπνέουμε καθώς κάμπτουμε τον κορμό προς τα εμπρός αρχίζοντας την κίνηση από τη λεκάνη και εκτείνουμε τα χέρια προς τα πάνω σημαδεύοντας τον ουρανό με τους δείκτες μας. Σ’ αυτή τη θέση αναπνέουμε (εισπνοή-εκπνοή) βαθιά αλλά χαλαρά από την κοιλιά 3 φορές.
Επαναλαμβάνουμε (προαιρετικά) όλη την άσκηση (1,2,3) αγκιστρώνοντας τους αντίχειρες αντίθετα.
makko-ho - METAL.jpg

 

Στοιχείο: Γη
Σχετιζόμενοι Μεσημβρινοί: Σπλήνα – Στομάχι
Σχετιζόμενοι ιστοί και σωματικά ή ψυχολογικά χαρακτηριστικά: Σάρκα, Μύες, Πέψη/Αφομοίωση, Ανησυχία/Άγχος, Συγκέντρωση 

makko-ho - EARTH.jpg1 – Εισπνέουμε, ενώ αφήνουμε να πέσει σιγά-σιγά και χαλαρά το κεφάλι μας προς τα πίσω.
2 – Εκπνέουμε καθώς ανυψώνουμε τη λεκάνη προς τα πάνω και μόνο αν νιώθουμε πολύ άνετα αφήνουμε το σώμα και το κεφάλι να φτάσουν μέχρι το δάπεδο. Μένουμε στην τελική θέση μας για 3 πλήρεις αναπνοές από την κοιλιά.

 

Στοιχείο: Φωτιά
Σχετιζόμενοι Μεσημβρινοί: Καρδιά – Λεπτό Έντερο
Σχετιζόμενοι ιστοί και σωματικά ή ψυχολογικά χαρακτηριστικά: Καρδιά, Αγγεία, Συναισθήματα, Χαρά, άμεση μνήμη)

makko-ho FIRE H-SI.jpg

1 – Καθόμαστε οκλαδόν και τοποθετούμε τα πέλματά μας με τρόπο που να ακουμπούν μεταξύ τους. Χαλαρώνουμε τα γόνατα, τη λεκάνη, εισπνέουμε.
2 – Εκπνέουμε ενώ γέρνουμε προς τα εμπρός μέχρι να νιώθουμε ακόμη άνετα και μένουμε για 3 πλήρεις αναπνοές από την κοιλιά.

 

Στοιχείο: Νερό
Σχετιζόμενοι Μεσημβρινοί: Νεφρό – Ουροδόχος Κύστη

Σχετιζόμενοι ιστοί και σωματικά ή ψυχολογικά χαρακτηριστικά: Αυτιά, Οστά, Φόβος, Μνήμη μακράς διάρκειας , Θέληση

makko-ho - WATER.jpg1 – Εισπνέουμε και διατείνουμε (τεντώνουμε) τον κορμό και χέρια προς τα επάνω ενώ οι παλάμες είναι στραμμένες προς τα έξω.
2 – Ενώ εκπνέουμε σκύβουμε προς τα εμπρός για να φτάσουμε στα πόδια. Αφήνουμε τον αυχένα και το κεφάλι να πέσουν χαλαρά προς τα εμπρός και κάτω.
Μένουμε σ’ αυτή τη θέση για 3 πλήρεις αναπνοές από την κοιλιά.

 

Στοιχείο: Φωτιά (Δευτερεύουσα)
Σχετιζόμενοι Μεσημβρινοί: Περικάρδιο – Τριπλός Θερμαστής
Σχετιζόμενοι ιστοί και σωματικά ή ψυχολογικά χαρακτηριστικά: Γλώσσα, Αγγεία, Χαρά, Συναισθηματικές σχέσεις

makko-ho FIRE - P SI.jpg1 – Εισπνέουμε ενώ:
α) Σταυρώνουμε το δεξί πόδι εσωτερικά και το αριστερό εξωτερικά.
β) Σταυρώνουμε το δεξί χέρι κάτω από το αριστερό χέρι.
2 – Εκπνέουμε γέρνοντας προς τα εμπρός και ξεκινώντας την κίνηση από τη λεκάνη.
Όταν φτάσουμε σε μια άνετη διάταση, μένουμε σ’ αυτή τη θέση για 3 πλήρεις αναπνοές από την κοιλιά.
Επαναλαμβάνουμε (προαιρετικά) όλη την άσκηση (1,2) τοποθετώντας τα χέρια και τα πόδια (α,β) αντίθετα.

 

Στοιχείο: Ξύλο
Σχετιζόμενοι Μεσημβρινοί: Συκώτι – Χοληδόχος Κύστη

Σχετιζόμενοι ιστοί και σωματικά ή ψυχολογικά χαρακτηριστικά: Μάτια, Τένοντες, Αρθρώσεις, Γέννηση/Κινητοποίηση, Θυμός)

makko-ho - WOOD.jpgΧοληδόχος Κύστη:
1 –  Εισπνέουμε και ενώ εκπνέουμε κάμπτουμε τον κορμό προς την πλαϊνή πλευρά, επαναφέρουμε κορμό και χέρια στο κέντρο.
2 – Εισπνέουμε και ενώ εκπνέουμε γέρνουμε προς την αριστερή πλευρά.

Συκώτι:
1 – Μπλέκουμε τα δάχτυλα των 2 χεριών και στρέφουμε τις παλάμες προς τα έξω.
2 – Κάμπτουμε τον κορμό  προς τα εμπρός ξεκινώντας την κίνηση από την ουρά (ιερό) ενώ εκτείνουμε τα χέρια προς τα εμπρός.

 

Κάνουμε τις ασκήσεις με σεβασμό στα όρια της ιδιοσυγκρασίας και της υγείας μας. Προσέχουμε να μην φτάνουμε τις διατάσεις σε υπερβολή ούτε να μένουμε σε μια θέση για πολύ ώρα αν δεν μας είναι άνετο.
Στην αναπνοή είναι προτιμότερο να εισπνέουμε και να εκπνέουμε από τη μύτη.

 

 

Διατάσεις για την υγεία: «Συνηθισμένες» διατάσεις για «ασυνήθιστους» ανθρώπους

από τον Jim Lev, BA, CECGT, LMBT
Triangle NATURAL AWAKENINGS, Οκτώβριος 2007
μετάφραση και επιμέλεια: Μαρία Γρυλλάκη

 

Συχνότερα απ’ ότι θα θέλαμε, τραυματίζουμε το σώμα μας μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητές μας. Οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι μικροί και γρήγορα ξεπερνιούνται. Εντούτοις, μερικά από τα «ατυχήματά» μας εξελίσσονται υπόγεια και βαθμιαία, ή εκδηλώνονται με έναν ξαφνικό, οξύ τρόπο, και συχνά διαρκούν για μήνες ή ακόμα και χρόνια. Το πιο σημαντικό σύμπτωμα των τραυματισμών είναι ο ΠΟΝΟΣ. Ένας παρατεταμένος πόνος μειώνει – ή και καταστρέφει μερικές φορές – την ποιότητα της ζωής μας.

Ξέρουμε ότι τα φάρμακα δεν μπορούν να θεραπεύσουν την πηγή του πόνου, μπορούν μόνο να τον καταστείλουν προσωρινά. Η επικρατούσα (κλασσική) ιατρική σπάνια προσφέρει μια μόνιμη λύση στον επίμονο, χρόνιο πόνο. Συνεπώς, πολλοί ξοδεύουν σημαντικά ποσά στους γιατρούς, υπομένουν ατελείωτες διαγνωστικές δοκιμές, ή ακόμα και υποβάλλονται σε χειρουργεία – συχνά μάταια.

Θα μπορούσε άραγε να βρίσκεται η απάντηση για πολλούς από τους πόνους μας μέσα στην δυνατότητα αυτοθεραπείας που ενέχει ο άνθρωπος; Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Με λίγη καθοδήγηση μπορούμε να γίνουμε οι θεραπευτές του εαυτού μας. Ας ρίξουμε μια ματιά στον οργανισμό μας: Είναι απλά καταπληκτικό πόσοι από τους πόνους μας είναι το αποτέλεσμα της δυσκαμψίας των μυών μας. Ο κύριος λόγος που γινόμαστε δύσκαμπτοι και πονάμε, είναι ότι οι μύες σφίγγονται και συστέλλονται (κονταίνουν) – επιδρώντας έτσι δυσάρεστα στις αρθρώσεις ή τα όργανα. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως συνέπεια μιας επαναλαμβανόμενης χρήσης, πίεσης, τραύματος, ή κάκωσης.

Όταν ένας μυς κονταίνει, η κυκλοφορία περιορίζεται, το αίμα και οι θρεπτικές ουσίες δεν μπορούν να εφοδιάσουν επαρκώς τους ιστούς και οι τοξίνες δεν μπορούν να αποβληθούν. Αυτό αναγκάζει τον μυ να πονάει και νιώθουμε δυσκαμψία στον μυ ή σε μια άρθρωση ή ένα όργανο. Έπειτα, αναπτύσσεται φλεγμονή και εάν τίποτα δεν γίνεται για να μακρύνει ο μυς, συνεχίζει να σφίγγεται. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί έως ότου υποφέρουμε τόσο ώστε να επιδιώξουμε ιατρική βοήθεια. Ο παθολόγος μπορεί να διαγνώσει το πρόβλημα ως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδα, ισχιαλγία, tennis elbow, πελματική τενοντίτιδα, κ.λπ., ανάλογα με τον μυ που έχει βλαφτεί. Μόλις ένας μυς συσπαστεί και σφίξει γίνεται περισσότερο επιρρεπής σε τραυματισμό.

Αυτά τα προβλήματα μπορούν συχνά να αποφευχθούν με την χρήση ενός προγράμματος διατάσεων. Όταν διατείνουμε (τεντώνουμε) τους μυς, μακραίνουν βαθμιαία. Αυτό επιτρέπει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και πληρέστερη αποτοξίνωση. Επιτρέψτε μου να ρωτήσω: Τα μωρά τι κάνουν μόλις  ξυπνήσουν; Τεντώνονται! Τα ζώα τι κάνουν μόλις  ξυπνήσουν; Τεντώνονται! Το τέντωμα είναι ένα  «θεόσταλτο» ένστικτο σε όλους μας.

Ένα από τα καθήκοντά μου ως θεράποντας για τη διαχείριση πόνου και έντασης είναι να δείξω στους ασθενείς πώς μπορούν να παραμείνουν εύκαμπτοι και συγχρόνως να προλαμβάνουν τον πόνο. Το να μάθουμε να κάνουμε διατάσεις με σωστό τρόπο και το να τις εντάξουμε στην καθημερινότητα μας, θα αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο. Όπως Jim και Phil Wharton δηλώνουν στο βιβλίο Whartons Stretch Book, «εάν ακολουθήσετε μια ρουτίνα διατάσεων για μια περίοδο 21 ημερών, θα έχετε κάνει τέτοιες δραματικές βελτιώσεις στην απόδοσή σας, που δεν θα γυρίσετε ποτέ πίσω.»

Μερικοί μπορούν σωστά να πουν ότι, το να τεντώσουμε λεπτομερώς ολόκληρο το σώμα μας, μπορεί να είναι χρονοβόρο (διαρκεί 30 έως 45 λεπτά). Εάν δεν μπορείτε να ασκείτε μια πλήρη ρουτίνα 45 λεπτών, τότε τεντώστε απλά την περιοχή του σώματος που σας προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα. Οι διατάσεις είναι ένας σοβαρός στόχος και ο σωστός τύπος διατάσεων μπορεί να θεωρηθεί τέχνη.

Τέλος, αυτοί που αθλούνται και έχουν κατά τ’ άλλα μια δραστήρια ζωή, υποθέτουν ότι κάνουν «όλα τα σωστά πράγματα». Δυστυχώς, ενώ το τρέξιμο μπορεί να είναι ευεργετικό στο καρδιαγγειακό σύστημα και ο «σίδηρος» να χτίζει το σώμα, καταβάλλουμε συχνά υψηλό τίμημα για αυτές τις δραστηριότητες, εκτός κι αν ισορροπούνται με τις κατάλληλες διατάσεις.  Τέλος, εάν συμμετέχετε ενεργά σε αθλητικές δραστηριότητες (που είναι πράγματι εξαιρετικά σημαντικές και ενδεδειγμένες για όλους μας) ή είστε ένας «καναπεδάκιας», το τέντωμα είναι ότι καλύτερο. Θα ήταν μια σοφό να επιδιώξετε επαγγελματική καθοδήγηση στις διατάσεις αμέσως αφού διαβάσετε και δώσετε την προσοχή σας στα παρακάτω:

Δεν είναι όλες οι τεχνικές διατάσεων ευεργετικές. Μερικές μπορούν να προκαλέσουν πραγματική ζημιά στο σώμα μας. Υπάρχουν πολλά βιβλία που με τεχνικές διατάσεων για τα διάφορα μέρη του σώματος. Κάποιοι προπονητές και θεράποντες προσφέρουν ασκήσεις που είναι ενδεχομένως καταστρεπτικές. Διδάσκουν ότι και οι ίδιοι διδαχτήκαν λανθασμένα. Προτείνω να είσαστε προσεκτικοί στην αναζήτηση για τις σωστές ασκήσεις διατάσεων. Μην συμμετέχετε σε έντονο πρόγραμμα διατάσεων μέσα από οποιοδήποτε άρθρο ή βιβλίο του διαδικτύου πάνω στο θέμα. Επιδιώκετε πρώτα επαγγελματική καθοδήγηση και επίδειξη.