Νομίζετε ότι χρειάζεστε κάτι πέρα από τη χαλάρωση*; …Ίσως ναι, αλλά ίσως και όχι!…

από τη Μαρία Γρυλλάκη, 2018


«Και τι προσφέρει το Σιάτσου πέρα από τη χαλάρωση;»

Θα αντιστρέψω αυτήν, την πιο συνηθισμένη ίσως ερώτηση  που στην αρχή της γνωριμίας τους με το Σιάτσου κάνουν οι δεχόμενοι, σε… «και γιατί νομίζετε ότι χρειάζεστε κάτι πέρα από τη χαλάρωση;»


Λίγο ως πολύ, ο κάθε άνθρωπος στη σύγχρονη κοινωνία, και ιδιαίτερα στις ηλικίες μετά τα 30, αρχίζει να μετράει χρόνια στην παραγωγική ζωή, ενδεχομένως και στην οικογενειακή, ή στην προσπάθεια για την ανάπτυξη και την διατήρηση αυτών των δύο, ως οι πιο βασικές πλευρές στη ζωή του. Αυτή η περίοδος της ζωής συμπίπτει από τη μια με τη σταδιακή εγκατάλειψη της νεανικής ξεγνοιασιάς, και από την άλλη, με τη δημιουργική και παραγωγική είσοδο του ατόμου στην κοινωνία, και την εξελικτικά συμπυκνούμενη ανάγκη για επιλογές,  αποφάσεις, ευθύνες, συνεργασίες, λύσεις, ένταξη σε κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες, και πολλά ακόμη… μάλλον πολύ απαιτητικά!
Ακόμη και οι άνθρωποι που τους συνέβη να βρεθούν μέσα σε καταστάσεις που φαινομενικά παρατείνουν το νεανικό «παράδεισο», όπως η αποφυγή εργασίας, ή η εμπλοκή με αλκοόλ ή/και ουσίες, ακόμη και εκείνοι, συχνά χρειάστηκε να βρεθούν σε συνθήκες απαιτητικές, ίσως και απρόσμενα πιο δύσκολες, και με μακροχρόνιες συνέπειες…

Έτσι, σ’ αυτήν την απαιτητική, και απρόβλεπτη πορεία του μέσα στη ζωή, ο άνθρωπος, με βάση την επιστημονική έρευνα (αλλά και το ατομικό βίωμα) δραστηριοποιεί συχνά, σε βαθμό που ποικίλει ανάλογα με το πώς οι εσωτερικές του συνθήκες  (ψυχική κατάσταση) διαμορφώνουν την αντίληψη και τη δυνατότητά του να βιώσει τις εξωτερικές, (την πραγματικότητα), ένα βασικό μηχανισμό επιβίωσης: «Fight or Fly Reaction». Ο όρος αργότερα δέχτηκε ακόμη μία βασική εκδοχή αντίδρασης: «…or Freeze». Εν ολίγοις, να μείνει να παλέψει, να το βάλει στα πόδια, ή, να παγώσει, δηλαδή να ακινητοποιηθεί.

Στο άκουσμα τέτοιων όρων, αμέσως μας έρχονται στο μυαλό καταστάσεις “κινηματογραφικές”: πόλεμος, σεισμός, έκρηξη ηφαιστείου, κλπ…οι οποίες, και μόνο ως καθημερινότητα μέσα από τις ειδήσεις στο διαδίκτυο ή την τηλεόραση, μας τρομάζουν, μας αγχώνουν, και μας…εξαντλούν… κυριολεκτικά και…πολύπλευρα!
Αλλά δεν πρόκειται μόνο για τέτοιες ακραίες καταστάσεις. Αυτός ο σύνθετος μηχανισμός αντίδρασης δραστηριοποιείται στις οποιεσδήποτε δεδομένες συνθήκες της καθημερινής ζωής: μια συνέντευξη για ανάληψη εργασιακής θέσης, η ανακοίνωση της εγκυμοσύνης ανάμεσα στα μέλη ενός ζευγαριού, θέματα υγείας του εαυτού μας ή κοντινών μας προσώπων, μια μετακόμιση, ένα διαζύγιο, μια απώλεια… και καθώς η κοινωνία εξελίσσεται, η λίστα αυτών των συνθηκών μεγαλώνει…μέσα από ανάγκες, αληθινές ή πλασματικές, οι οποίες γίνονται όλο και πιο σύνθετες…και ενόσω, ήδη σύνθετες καλούνται να “συνυπάρξουν” με τα αιώνια υπαρξιακά ζητήματα του ανθρώπου…

Μας εξαντλούν λοιπόν…κυριολεκτικά, μεταφορικά, και…πολύπλευρα, είτε είναι οι ειδήσεις της “διπλανής πόρτας”, είτε πρόκειται για σοβαρά, προσωπικά ή και οικογενειακά γεγονότα.
Εξαντλούν πολύπλευρα τις δυνάμεις μας, σωματικά και ψυχικά…
Εξαντλούν πολύπλευρα την ικανότητα αξιολόγησης και ιεράρχησης των αναγκών μας…
Εξαντλούν πολύπλευρα το χρόνο μας, το βασικότερο αγαθό στη ζωή του ανθρώπου. Τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά…

Εξαντλούν το χρόνο μας γιατί απαξιώνουν μέσα μας τη στιγμή της ενεργητικής ανάπαυσης: της χαλάρωσης. Μέσα από σωρεία ασχολιών, κατακτήσεων, αποκτήσεων, εκπαιδεύσεων, αναγκών, και δραστηριοτήτων, η κυτταρική μνήμη της χαλάρωσης, την οποία φυσικά και συνολικά ενέχουμε ως οργανισμοί, και στην οποία ανταποκρινόταν έως πολύ πρόσφατα ο άνθρωπος, τώρα πλέον απενεργοποιείται αργά και σταθερά…και ενώ απενεργοποιείται, ενοχοποιείται εξίσου…

Τι είναι ο χρόνος μας;…

Στο πλαίσιο της φυσιολογίας του ανθρώπινου οργανισμού, ο χρόνος μας είναι ο χρόνος όπου περιοδικά, με βάση το βιολογικό ρολόι (βιορυθμός)**, όλα μας τα ζωτικά όργανα, η καρδιά, τα νεφρά, το συκώτι, το πάγκρεας. κ.ά.  ξεκουράζονται και ανανεώνονται δομικά και λειτουργικά, όπου επαναρυθμίζουν τους χυμούς και τις ουσίες (ορμόνες), τις αλληλεπιδράσεις και τις συνεργασίες τους, και ανασυγκροτούν το δυναμικό τους, είτε με το να αφομοιώσουν τα δέοντα για την ανάπτυξη και την καλή διατήρηση της υγείας μας, είτε με το να περιορίσουν, να καταστρέψουν και τελικά να αποβάλλουν όλα τα περιττά ή τα επιβλαβή.
Όλα αυτά συμβαίνουν περιοδικά κάθε μέρα, κυρίως όταν το νευρικό μας σύστημα χαλαρώνει, δηλαδή όταν ξεκουραζόμαστε, ή κοιμόμαστε.

TCM Qi Cycle

 

  • Η καρδιοαναπνευστική λειτουργία που περιλαμβάνει την πρόσληψη οξυγόνου από τον αέρα, και τη διαχείριση του από τους πνεύμονες και το καρδιαγγειακό σύστημα, μέχρι να φτάσει και στον τελευταίο ιστό στο σώμα μας…
  • Η λειτουργία της πέψης που διαχειρίζεται την τροφή και την αφομοίωση όλων των θρεπτικών συστατικών της από την είσοδο που είναι το στόμα μέχρι το τελικό σημείο του πεπτικού σωλήνα, από όπου θα αποβληθούν όλα τα άχρηστα…
  • Το ανοσοποιητικό σύστημα που ελέγχει, απομονώνει ή και κατατροπώνει κάθε δυνητικό εισβολέα…
  • Το ουρογεννητικό σύστημα που διαχειρίζεται μέρος της αφομοίωσης των θρεπτικών συστατικών και δημιουργεί τη νέα ζωή!…
  • …Και κάθε άλλο λειτουργικό σύστημα, το νευρικό, το ενδοκρινικό, το αισθητηριακό, μέχρι τον ελάχιστο μηχανισμό, χημικό, ηλεκτρομαγνητικό, και ψυχικό, όλοι και όλα είναι εξίσου σημαντικά και με την “ζωντάνια”  της διαδραστικότητάς τους συντελούν στο να ζούμε. Και όσο πιο καλά τα υποστηρίζουμε με το να παρέχουμε στο σύνολο του οργανισμού μας το χρόνο να διαχειριστεί όλα του τα δεδομένα, τόσο πιο καλά ζούμε!

Έτσι, με βάση τα επιστημονικά αποδεδειγμένα και (επαναλαμβάνω) το πολύ σημαντικό ατομικό βίωμα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η χαλάρωση (και φυσικά ο ύπνος***), είναι ακόμη και πριν την τροφή η σπουδαιότερη κατάσταση για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, και άρα, για την καλή υγεία και ποιότητα ζωής!

Τι συμβαίνει όταν χαλαρώνουμε;

  • Χαμηλώνει η ένταση του καρδιακού παλμού
  • Χαμηλώνει η πίεση του αίματος
  • Χαμηλώνει η θερμοκρασία του σώματος
  • Η αναπνοή γίνεται πιο αργή
  • Οι μύες χαλαρώνουν
  • Η αιμάτωση στο μυικό σύστημα αυξάνεται
  • Επιτελείται αύξηση και επιδιόρθωση των ιστών σε όλο τον οργανισμό
  • Τα αποθέματα ενέργειας αποκαθίσταται
  • Απελευθερώνονται ορμόνες αύξησης, και θρέψης των μυών
  • Προμηθεύεται με ενέργεια ο εγκέφαλος και το σώμα
  • Υποστηρίζεται η δραστηριότητα της ημέρας
  • Ξεκουράζονται και ανανεώνονται οι αισθήσεις (όραση, ακοή, κτλ)
  • …και πολλά ακόμη γνωστά, ή άγνωστα που ερευνά η επιστήμη καθημερινά…

Τι μας συμβαίνει όταν δεν χαλαρώνουμε, απλό να το κατανοήσουμε αρκεί να αντιστρέψουμε την παραπάνω λίστα:

  • Ένταση, άγχος
  • Ταχυπαλμίες, αρρυθμίες
  • Υπέρταση
  • Μυϊκοί πόνοι και δυσκαμψίες
  • Αργή ανάρρωση από ασθένειες
  • Αργή επούλωση τραυμάτων
  • Ατονία, αίσθημα κόπωσης
  • Πονοκέφαλοι, ημικρανίες
  • Θολή όραση
  • Εμβοές
  • Αϋπνίες
  • Αδυναμία να επεξεργαστεί κάποιος δημιουργικά τα θέματα της ζωής του
  • Σύγχυση στο να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες του
  • Κακή διάθεση
  • Δυσκολίες στις σχέσεις, απομόνωση

…και πολλά ακόμη, οικεία και γνωστά σε όλους μας, και σε αναλογία με τον ψυχισμό του καθένα και τις ιδιαίτερες συνθήκες στην καθημερινότητά του, και τελικά, τόσο στερητικά και αρνητικά για τη ζωή…

Και βέβαια, επειδή ο χρόνος μας…

…πάνω απ’ όλα είναι ο χρόνος με τον εαυτό μας, ο χρόνος με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή με τους συνεργάτες μας, είναι σημαντικό να τον μοιραζόμαστε βρισκόμενοι, όσο το δυνατόν, σε μια κατάσταση επαρκούς δύναμης, ισορροπίας, αποδοχής, διαύγειας, και διαθεσιμότητας για να βιώσουμε αυτή τη συναλλαγή.

Και στην καίρια ερώτηση “και τι προσφέρει το Σιάτσου πέρα από τη χαλάρωση”…η απάντηση είναι:
Το Σιάτσου,**** ως μία από τις πλέον ολοκληρωμένες Ολιστικές – Συμπληρωματικές – Εναλλακτικές αγωγές υγείας και ευεξίας, καλλιεργεί βαθιά μέσα μας ένα χώρο ποιοτικής χαλάρωσης, όπου αφενός συντελείται μέσα από τον εγγενή μηχανισμό αυτοΐασης η απάλυνση/εξάλειψη πολλών ενοχλήσεων και συμπτωμάτων, και αφετέρου, όπου μπορούμε να απολαμβάνουμε με πληρότητα τη ζωή!!!


*Ως χαλάρωση θεωρούμε μια κατάσταση όπου το άτομο νιώθει ηρεμία, ή ήρεμη εγρήγορση, ενώ μπορεί να περιλαμβάνει ήπια δραστηριότητα, ή και όχι. Και ενώ φαινομενικά ορίζει μια ψυχική διάθεση, εκφράζεται και σωματικά, τόσο σε όλες μας τις εσωτερικές λειτουργίες, όσο και σε όλες τις εξωτερικές εκφράσεις μας, όπως είναι η στάση του σώματος, το ύφος ή η συμπεριφορά μας.

**Η αντιστοιχία των βιορυθμών στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι το Κινέζικο Ρολόι, όπου ανά 2 οι ώρες του 24ώρου αντιστοιχούν με ένα Ενεργειακό Όργανο: Πνεύμονες: 3-5πμ, Παχύ Έντερο: 5-7πμ, Στομάχι: 7-9πμ, Σπλήνα: 9-11πμ, Καρδιά: 11πμ-1 μμ, Λεπτό Έντερο: 1-3μμ, Ουροδόχος Κύστη: 3-5μμ, Νεφρά: 5-7μμ, Περικάρδιο 7-9μμ, Τριπλός θερμαστής  9-11μμ, Χοληδόχος Κύστη: 11μμ-1πμ, Ήπαρ: 1-3 πμ

***Πέρα από το να έχει φροντίσει συγκεκριμένα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας που σχετίζονται με διαταραχές ύπνου, είναι αποδεδειγμένο ότι για να κοιμηθεί κάποιος επαρκώς και ποιοτικά, θα πρέπει από πριν να έχει χαλαρώσει..

****Το Σιάτσου υποστηρίζει και συμπληρώνει κάθε άλλη αναγκαία αγωγή σωματικής και ψυχικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της κλασσικής ιατρικής, και συνυπάρχουν αποτελεσματικά μαζί.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.