Οι χρόνιοι πόνοι μας* μέσα από τις δυνατότητες του Σιάτσου

Δημοσιευμένο: ΥΓΕΙΑiporta.gr / 19 Οκτωβρίου 2021

Λέμε ότι κάποιος υποφέρει από χρόνιο πόνο όταν ο πόνος διαρκεί πάνω από 3-6 μήνες, και η αλήθεια είναι ότι είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που έχουν βιώσει ή βιώνουν χρόνιο πόνο σε όλο τον κόσμο! Ο πόνος, ως υποκειμενικό αίσθημα, εκδηλώνεται με χαρακτηριστικά που ποικίλουν σε ένταση, συχνότητα, διάρκεια και χαρακτήρα (βλ. οξύς, βαθύς, μουντός, κ.ά) ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου και την αιτία που τον προκαλεί και άλλους παράγοντες.

Συχνές αιτίες που προκαλούν τον πόνο μπορεί να είναι:

-μυοσκελετικοί τραυματισμοί, πρόσφατοι/παλαιοί σε ατελή/λανθασμένη αποκατάσταση

-εξωτερικές, σωματικές ή/και ψυχικές:

-παρατεταμένη χρήση (over-use) συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων εξαιτίας της επαγγελματικής/άλλης ενασχόλησης (βλ. οδοντίατρος, κομμωτής, χόμπι, κ.ά.)

-μυοσκελετικές ιδιαιτερότητες εκ γενετής (βλ. κύφωση, σκολίωση, κ.ά.) ή/και επίκτητες (βλ. κακή στάση/κίνηση/ακινησία του σώματος, κ.ά.)

-μακρόχρονη έκθεση σε καιρικές συνθήκες (βλ. υγρασία, κ.ά.)

-παρατεταμένες δύσκολες συνθήκες προσωπικής και κοινωνικής ζωής (βλ. άγχος, εθισμός, βία, πένθος, αϋπνία, ανεργία, μοναξιά, κ.ά.)

-εσωτερικές, ως πρωτογενές ή δευτερογενές σύμπτωμα σε προ-/συνυπάρχουσες παθολογίες:

-πόνοι και περιορισμός κίνησης στις αρθρώσεις

-μυϊκοί πόνοι σε όλο το σώμα (βλ. ινομυαλγία)

-πόνος στη μέση και την πλάτη

-πονοκέφαλοι/ημικρανίες

Ο χρόνιος πόνος συχνά ενέχει την προοπτική ή ευνοείται από συνθήκες (βλ. διατροφή, άσκηση, απουσία φροντίδας, κ.α.) στο να αναπτύσσει εξελικτικά συνδυασμό εξωτερικών-εσωτερικών και ψυχικών-σωματικών συνθηκών όπως:

-να δημιουργεί σοβαρό αίσθημα κακουχίας

-να υποβιβάζει την ποιότητα ζωής

να οδηγήσει στην ανάπτυξη άλλων προβλημάτων υγείας, και

-καταλήξει σε έναν δυσάρεστο, και δύσκολα διαχειρίσιμο φαύλο κύκλο, τόσο για τον ίδιο τον άνθρωπο που υποφέρει, όσο και για το άμεσο περιβάλλον του.

Έτσι, το να αναζητήσει και να βρει αυτός ο άνθρωπος κάποια αποτελεσματική φροντίδα, είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την ανακούφιση από τον πόνο, όσο και για την συνολική διασφάλιση της υγείας και της ευεξίας του.

Το Σιάτσου στον χρόνιο πόνο

Συστηματοποιημένο στις αρχές του 20ουαιώνα στην Ιαπωνία, και προερχόμενο από χειροπρακτικές παραδόσεις της Ανατολής, και κυρίως τη θεωρία της Κινέζικης Ιατρικής**, το Σιάτσου έχει δείξει ακόμη και με τα σύγχρονα δυτικά κλινικά δεδομένα*** ότι μπορεί να συνεισφέρει ικανοποιητικά στην ανακούφιση ή και στην εξάλειψη χρόνιων πόνων, όπως:

μυοσκελετικοί πόνοι αιφνίδιοι ή χρόνιοι (μέση, πλάτη, αυχένας, ώμοι, κ.ά.)

κεφαλαλγίες και ημικρανίες

μεθερπητική νευραλγία

ινομυαλγία

Και πρωτογενή, δευτερογενή ή συνοδά συμπτώματα του χρόνιου πόνου, όπως:

αϋπνία

αίσθημα κακουχίας και κόπωσης

πεσμένη διάθεση και στενοχώρια

υπερένταση και νευρικότητα

Ως αγωγή υγείας είναι προληπτική, ολιστική και εξατομικευμένη, δηλαδή αξιολογεί το δυναμικό υγείας κάθε ανθρώπου σαν μια ξεχωριστή και ενιαία ψυχοσωματική οντότητα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες.

Βασίζεται στη θεώρηση ότι ο άνθρωπος ενέχει ένα Ενεργειακό δυναμικό αυτοΐασης το οποίο, εφόσον διατηρείται ενεργό, δυνατό και σε ισορροπία, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της ζωής και το πώς αυτές εκδηλώνονται και επιδρούν καθημερινά στην υγεία μας.

Η άσκηση του Σιάτσου

Mέσα από σύνθετες διαγνωστικές μεθόδους, (ψηλάφηση, παρατήρηση, συζήτηση, κ.ά.), και τεχνικές πιέσεων, διατάσεων, και άλλων χειρισμών**** που ασκούνται με τα χέρια στην επιφάνεια του σώματος, το Σιάτσου ενεργοποιεί αυτό το δυναμικό αυτοΐασης επενεργώντας στο σύνθετο δίκτυο Ενεργειακών καναλιών που διέπει το σώμα μας.

Η συνεδρία του Σιάτσου διαρκεί μία (1) ώρα και ο δεχόμενος είναι ντυμένος με άνετα ρούχα***** και ξαπλωμένος, είτε σε στρώμα futon στο δάπεδο, είτε σε ειδικό κρεβάτι ή καρέκλα. Μέσα σε αυτή την ασφαλή και βαθιά χαλαρωτική διαδικασία, επιτυγχάνεται για κάθε άνθρωπο η ανακούφιση ή και η πλήρης αποκατάσταση ενοχλήσεων και συμπτωμάτων, χρόνιων ή και αιφνίδιων, ενώ προοδευτικά προάγεταιη βελτίωση της υγείας, της ευεξίας, και η πληρέστερη βίωση της ζωής του.

Το Σιάτσου απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα με το φύλο, την ηλικία, τη θρησκεία ή την πολιτικοκοινωνική τοποθέτηση, και δεν αντικαθιστά αναγκαία την ιατρική βοήθεια, αλλά συνδυάζεται υποστηρικτικά με αυτή, και με οποιαδήποτε άλλη αγωγή υγείας κλασική ή εναλλακτική.

* Αναφερόμαστε στον χρόνιο καλοήθη πόνο.
** Η Κινέζικη Ιατρική, με ιστορία πολλών χιλιάδων ετών περιλαμβάνει διάφορες εφαρμογές θεραπευτικής αντιμετώπισης όπως είναι ο βελονισμός, η ειδική διατροφή, η λήψη φυτικών συμπληρωμάτων, η άσκηση Qi Gong, κ.ά.
*** Από το 2008 το Σιάτσου ασκείται σε εθελοντική βάση από πιστοποιημένα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Σιάτσου, στα Ιατρεία πόνου δημόσιων νοσοκομείων στην Αθήνα όπως, το Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο και το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.
***** Τα ρούχα στο Σιάτσου παίζουν διαγνωστικό ρόλο.

Μαρία Γρυλλάκη

Γιατί εμβολιάστηκα για τον Covid19

Όπως όλοι μας πάνω-κάτω, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, τέλος Αυγούστου 2021, έχω βιώσει την εμφάνιση και πανδημία του ιού covid-19 σε όλο το ορατό φάσμα της ζωής μου: στην απομάκρυνση από αγαπημένα πρόσωπα, στον περιορισμό των δραστηριοτήτων μου, στο αίσθημα απειλής και κινδύνου για τη ζωή τη δική μου, των φίλων και όλων των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, στη συνεχή προσπάθεια για την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής προς αποφυγή μόλυνσης και μετάδοσης, στην ενδελεχή ανάλυση της πληροφόρησης σχετικά με τα επιστημονικά δεδομένα, στη στενοχώρια για τους νοσούντες μεταξύ των οποίων κάποιοι έφυγαν και φεύγουν, στον θαυμασμό για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνουν μέχρι σήμερα αυτόν τον απίστευτο αγώνα, στον περιορισμό ή την απαγόρευση άσκησης της δουλειάς μου, και πολλά ακόμη που διαρκώς ξεπροβάλλουν και εξελίσσονται…

Η εμφάνιση του εμβολίου και η εξασφάλιση της διαθεσιμότητας του μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, ομολογώ ότι, αν και δεν ήταν το δώρο που θα παράγγελνα στον άγιο Βασίλη, φάνηκε σαν τις πρώτες αχνές ακτίνες ενός όμορφου ήλιου αισιοδοξίας που έχω την τύχη να απολαύσω ζώντας σ΄ αυτήν την εποχή. Μια εποχή που οι επιστήμες, μεταξύ αυτών και η ιατρική σε όλο της το φάσμα, εργαστηριακό, ερευνητικό και κλινικό, έχουν προχωρήσει μοναδικά στην ιστορία!

Διερωτήθηκα αν με φοβίζουν οι άμεσες ή έμμεσες επιδράσεις του στον οργανισμό μου, αν πράγματι το χρειάζομαι ή αν θα μπορούσε από μόνος του ο οργανισμός μου να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά σε μια ενδεχόμενη νόσηση από τον ιό, αν η επιλογή να το κάνω αφορά μόνο εμένα ή και το σύνολο, και ακόμη, αν θα μου προσέφερε κάτι πέρα από την προστασία από την ασθένεια. Τέλος, διερωτήθηκα για το πώς μπορώ να εντάξω αρμονικά την επιλογή αυτή στη νοοτροπία και την υπόστασή μου ως ολιστικής-εναλλακτικής θεραπεύτριας για τα τελευταία 25 χρόνια τουλάχιστον.

Ίσως αυτή η τελευταία διερώτηση να ήταν και η πιο σημαντική, ωστόσο τελικά αποδείχτηκε η πιο απλή, αφού κάθε θεραπευτική προσέγγιση ή μέθοδος ενέχει κάποια πρωταρχικά χαρακτηριστικά που είναι κοινά σε όλες: κοιτώντας πέρα από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, οφείλει να αξιολογήσει και να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα υγείας μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο συνθηκών που αυτό βιώνεται τη δεδομένη στιγμή από το άτομο – και εν προκειμένω και ιδιαίτερα σημαντικό – από την (παγκόσμια) κοινωνία. Μπορεί ακόμη και να αντιστραφεί ή να διαφοροποιηθεί πλήρως μια θεραπευτική στρατηγική, αν κριθεί αναγκαίο για το όφελος του θεραπευόμενου και σε συνεννόηση μαζί του, και ο θεραπευτής καλείται να είναι επαρκώς ανοιχτός και ενημερωμένος, έτσι ώστε να είναι σε θέση να δράσει κατά το δυνατό έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Σχετικά με την αμφιβολία ενός τόσο σύντομα παρασκευασμένου εμβολίου, πάλι η απάντηση ήταν απλή: είναι ταυτόσημα με τη ζωή, τον πολιτισμό και την επιστήμη, η αναγκαιότητα, το άγνωστο, το λάθος, η εξέλιξη, η αναίρεση, η ανατροπή, και…ο φόβος. Έτσι ζούμε, έτσι πορευόμαστε.

Επιπλέον και εξίσου σημαντικό, τα εμβόλια, ως μέθοδος αντιμετώπισης λοιμώξεων, έχουν ερευνηθεί και χρησιμοποιηθεί ήδη από τα πολύ παλιά χρόνια από τις γνωστές ιατρικές παραδόσεις και προσεγγίσεις στον κόσμο, και κατεξοχήν ενέχουν τη νοοτροπία της προληπτικής ιατρικής, η οποία υποστηρίζεται από όλες τις ολιστικές, συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπευτικές ειδικότητες, όπως αυτές που ασκώ.

Αν μάλιστα σκεφτώ τον εαυτό μου ως μέλος της παγκόσμιας κοινωνίας, η επιλογή του να κάνω το εμβόλιο επισφραγίζει μια υγιή σωματικά και ψυχικά συνύπαρξη μέσα σ’ αυτή, και αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του παρόντος για την έμπρακτη υποστήριξη της ζωής συνολικά.

Και εν ολίγοις, πρακτικά σκεπτόμενη, το να εμβολιαστώ θα με επανασυνέδεε σε μεγάλο βαθμό με τα αγαπημένα πρόσωπα, τις δραστηριότητες και τη δουλειά μου, προσφέροντας και στους γύρω μου το μέρος της προστασίας που μου αναλογεί ως κοινωνικά υπεύθυνου ατόμου.

Η αγάπη και ο θαυμασμός για την παράδοση και την επιστήμη κάθε εποχής και καταγωγής δεν ήταν αμελητέα για την απόφασή μου, και εύχομαι η δύσκολη περιπέτεια του covid19 να τελειώσει σύντομα και να αναδείξει και κάτι από το θετικό της πρόσωπο σε όλους μας.

Στις 21 Ιουλίου ολοκλήρωσα τον εμβολιασμό μου με mRNA εμβόλιο, ενώ συνεχίζω να κάνω τακτικά rapid/self tests.
Παράλληλα, διατηρώ σταθερά όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις και συνθήκες υγιεινής, τόσο στην άσκηση της δουλειάς μου όσο και στην προσωπική μου ζωή, με τη χρήση της μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, και την αξιολόγηση του χώρου και της δραστηριότητας στα οποία θα βρεθώ και θα συμμετέχω.

Δέχομαι για συνεδρίες κάθε άνθρωπο, εμβολιασμένο ή μη, με την προϋπόθεση ότι φοράει μάσκα, τηρεί τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και δεν έχει κανένα σύμπτωμα σχετικό με τον ιό covid19.

Μαρία Γρυλλάκη