Διατάσεις για την υγεία: «Συνηθισμένες» διατάσεις για «ασυνήθιστους» ανθρώπους

από τον Jim Lev, BA, CECGT, LMBT
Triangle NATURAL AWAKENINGS, Οκτώβριος 2007
μετάφραση και επιμέλεια: Μαρία Γρυλλάκη

 

Συχνότερα απ’ ότι θα θέλαμε, τραυματίζουμε το σώμα μας μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητές μας. Οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι μικροί και γρήγορα ξεπερνιούνται. Εντούτοις, μερικά από τα «ατυχήματά» μας εξελίσσονται υπόγεια και βαθμιαία, ή εκδηλώνονται με έναν ξαφνικό, οξύ τρόπο, και συχνά διαρκούν για μήνες ή ακόμα και χρόνια. Το πιο σημαντικό σύμπτωμα των τραυματισμών είναι ο ΠΟΝΟΣ. Ένας παρατεταμένος πόνος μειώνει – ή και καταστρέφει μερικές φορές – την ποιότητα της ζωής μας.

Ξέρουμε ότι τα φάρμακα δεν μπορούν να θεραπεύσουν την πηγή του πόνου, μπορούν μόνο να τον καταστείλουν προσωρινά. Η επικρατούσα (κλασσική) ιατρική σπάνια προσφέρει μια μόνιμη λύση στον επίμονο, χρόνιο πόνο. Συνεπώς, πολλοί ξοδεύουν σημαντικά ποσά στους γιατρούς, υπομένουν ατελείωτες διαγνωστικές δοκιμές, ή ακόμα και υποβάλλονται σε χειρουργεία – συχνά μάταια.

Θα μπορούσε άραγε να βρίσκεται η απάντηση για πολλούς από τους πόνους μας μέσα στην δυνατότητα αυτοθεραπείας που ενέχει ο άνθρωπος; Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Με λίγη καθοδήγηση μπορούμε να γίνουμε οι θεραπευτές του εαυτού μας. Ας ρίξουμε μια ματιά στον οργανισμό μας: Είναι απλά καταπληκτικό πόσοι από τους πόνους μας είναι το αποτέλεσμα της δυσκαμψίας των μυών μας. Ο κύριος λόγος που γινόμαστε δύσκαμπτοι και πονάμε, είναι ότι οι μύες σφίγγονται και συστέλλονται (κονταίνουν) – επιδρώντας έτσι δυσάρεστα στις αρθρώσεις ή τα όργανα. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως συνέπεια μιας επαναλαμβανόμενης χρήσης, πίεσης, τραύματος, ή κάκωσης.

Όταν ένας μυς κονταίνει, η κυκλοφορία περιορίζεται, το αίμα και οι θρεπτικές ουσίες δεν μπορούν να εφοδιάσουν επαρκώς τους ιστούς και οι τοξίνες δεν μπορούν να αποβληθούν. Αυτό αναγκάζει τον μυ να πονάει και νιώθουμε δυσκαμψία στον μυ ή σε μια άρθρωση ή ένα όργανο. Έπειτα, αναπτύσσεται φλεγμονή και εάν τίποτα δεν γίνεται για να μακρύνει ο μυς, συνεχίζει να σφίγγεται. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί έως ότου υποφέρουμε τόσο ώστε να επιδιώξουμε ιατρική βοήθεια. Ο παθολόγος μπορεί να διαγνώσει το πρόβλημα ως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδα, ισχιαλγία, tennis elbow, πελματική τενοντίτιδα, κ.λπ., ανάλογα με τον μυ που έχει βλαφτεί. Μόλις ένας μυς συσπαστεί και σφίξει γίνεται περισσότερο επιρρεπής σε τραυματισμό.

Αυτά τα προβλήματα μπορούν συχνά να αποφευχθούν με την χρήση ενός προγράμματος διατάσεων. Όταν διατείνουμε (τεντώνουμε) τους μυς, μακραίνουν βαθμιαία. Αυτό επιτρέπει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και πληρέστερη αποτοξίνωση. Επιτρέψτε μου να ρωτήσω: Τα μωρά τι κάνουν μόλις  ξυπνήσουν; Τεντώνονται! Τα ζώα τι κάνουν μόλις  ξυπνήσουν; Τεντώνονται! Το τέντωμα είναι ένα  «θεόσταλτο» ένστικτο σε όλους μας.

Ένα από τα καθήκοντά μου ως θεράποντας για τη διαχείριση πόνου και έντασης είναι να δείξω στους ασθενείς πώς μπορούν να παραμείνουν εύκαμπτοι και συγχρόνως να προλαμβάνουν τον πόνο. Το να μάθουμε να κάνουμε διατάσεις με σωστό τρόπο και το να τις εντάξουμε στην καθημερινότητα μας, θα αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο. Όπως Jim και Phil Wharton δηλώνουν στο βιβλίο Whartons Stretch Book, «εάν ακολουθήσετε μια ρουτίνα διατάσεων για μια περίοδο 21 ημερών, θα έχετε κάνει τέτοιες δραματικές βελτιώσεις στην απόδοσή σας, που δεν θα γυρίσετε ποτέ πίσω.»

Μερικοί μπορούν σωστά να πουν ότι, το να τεντώσουμε λεπτομερώς ολόκληρο το σώμα μας, μπορεί να είναι χρονοβόρο (διαρκεί 30 έως 45 λεπτά). Εάν δεν μπορείτε να ασκείτε μια πλήρη ρουτίνα 45 λεπτών, τότε τεντώστε απλά την περιοχή του σώματος που σας προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα. Οι διατάσεις είναι ένας σοβαρός στόχος και ο σωστός τύπος διατάσεων μπορεί να θεωρηθεί τέχνη.

Τέλος, αυτοί που αθλούνται και έχουν κατά τ’ άλλα μια δραστήρια ζωή, υποθέτουν ότι κάνουν «όλα τα σωστά πράγματα». Δυστυχώς, ενώ το τρέξιμο μπορεί να είναι ευεργετικό στο καρδιαγγειακό σύστημα και ο «σίδηρος» να χτίζει το σώμα, καταβάλλουμε συχνά υψηλό τίμημα για αυτές τις δραστηριότητες, εκτός κι αν ισορροπούνται με τις κατάλληλες διατάσεις.  Τέλος, εάν συμμετέχετε ενεργά σε αθλητικές δραστηριότητες (που είναι πράγματι εξαιρετικά σημαντικές και ενδεδειγμένες για όλους μας) ή είστε ένας «καναπεδάκιας», το τέντωμα είναι ότι καλύτερο. Θα ήταν μια σοφό να επιδιώξετε επαγγελματική καθοδήγηση στις διατάσεις αμέσως αφού διαβάσετε και δώσετε την προσοχή σας στα παρακάτω:

Δεν είναι όλες οι τεχνικές διατάσεων ευεργετικές. Μερικές μπορούν να προκαλέσουν πραγματική ζημιά στο σώμα μας. Υπάρχουν πολλά βιβλία που με τεχνικές διατάσεων για τα διάφορα μέρη του σώματος. Κάποιοι προπονητές και θεράποντες προσφέρουν ασκήσεις που είναι ενδεχομένως καταστρεπτικές. Διδάσκουν ότι και οι ίδιοι διδαχτήκαν λανθασμένα. Προτείνω να είσαστε προσεκτικοί στην αναζήτηση για τις σωστές ασκήσεις διατάσεων. Μην συμμετέχετε σε έντονο πρόγραμμα διατάσεων μέσα από οποιοδήποτε άρθρο ή βιβλίο του διαδικτύου πάνω στο θέμα. Επιδιώκετε πρώτα επαγγελματική καθοδήγηση και επίδειξη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *